
κομμωτήριο Λιάπη
κομμωτήριο Λιάπη
Άσπρα μαλιά
Γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας;
Γιατί μεγαλώνουμε, λένε οι ειδικοί, και χάνουν μελανίνη, τη χρωστική ουσία που ανάλογα με την ποσότητά της στα κύτταρα της τρίχας δημιουργεί και το αποτέλεσμα. Λογικό. Μεγαλώνουμε, μειώνεται η μελανίνη και ασπρίζουμε.

Συνήθως, οι λευκοί άνθρωποι αρχίζουν να γκριζάρουν στα μέσα της δεκαετίας των 30, οι Ασιάτες στα τέλη των 30, και Αφρο-Αμερικανοί στα μέσα των 40. Στα 20 όμως δεν ακούγεται και τόσο λογικό. Άρα υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Κληρονομικότητα, άγχος, έλλειψη βιταμίνης Β12, αναιμία και κάπνισμα. Η κάθε τρίχα φυτρώνει από το θύλακά της αρκετό καιρό πριν γίνει αντιληπτή, άρα δεν ασπρίζεις σε μια νύχτα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας ακόμα λόγος που μπορεί να ασπρίσουν τα μαλλιά μας είναι κάποια λοίμωξη. Καλό είναι, αν δείτε κάποια απότομη αλλαγή, να επισκεφτείτε πριν απ’ όλα κι όλους ένα γιατρό.

Το στρες ασπρίζει πρόωρα τα μαλλιά μας εξαιτίας της χημικής ουσίας αδρεναλίνη, η οποία προκαλεί βλάβες στο DNA που οδηγούν σε διάφορες διαταραχές – από ασήμαντες όπως το γκριζάρισμα των μαλλιών έως πολύ σοβαρές όπως ο καρκίνος.
Το γονίδιο για τα γκρίζα μαλλιά ονομάζεται IRF4. Για να το εντοπίσουν, οι επιστήμονες εξέτασαν τα μαλλιά 6.630 εθελοντών, από πέντε χώρες της Λατινικής Αμερικής, ένα μείγμα ανθρώπων από την Ευρώπη, από την Αμερική και κάποιους άλλους Αφρικανικής καταγωγής με ένα ευρύ φάσμα από τύπους μαλλιών. Όταν γκριζάρουμε, συμβαίνει γιατί οι θύλακες της τρίχας μας σταματούν σταδιακά να δημιουργούν την χρωστική ουσία που βάφονται τα μαλλιά μας μαύρα, καφέ, κόκκινα ή οποιαδήποτε και αν είναι η φυσική μας απόχρωση. Το IRF4 «πιθανώς λειτουργεί σαν ένα γρανάζι στη μηχανή μιας κυτταρικής διαδικασίας που παράγει σε μεγάλη ποσότητα χρωστική μελανίνη στο θύλακα της τρίχας».

Αλλά δεν πρέπει να κατηγορήσουμε εξ’ ολοκλήρου τη γενετική επειδή βγάζουμε άσπρες τρίχες.

Ανάμεσα στα άτομα της μελέτης, η γενετική επηρέασε το 30% περίπου των περιπτώσεων με γκρίζα μαλλιά. Το υπόλοιπο 70% επηρεάστηκε από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το άγχος, το κάπνισμα, η ρύπανση και η πολύωρη έκθεση στον ήλιο.